Blog Yazılarımız

TUDPAM | Türk Dış Politikası Araştırma Merkezi > Genel > Bakan Şimşek’in Çin ile İlgili Açıklamaları

Bakan Şimşek’in Çin ile İlgili Açıklamaları

Ahmet Çağrı Soylu

TUDPAM Araştırma Asistanı

Haber

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye-Çin Hükûmetlerarası İş Birliği Komitesi Eş Başkanı olarak yakında Çin’i ziyaret edeceğini belirterek, “Bu ziyarette ülkelerimiz arasındaki ekonomik ve siyasi ilişkileri güçlendirmeye katkı sağlayacağımıza inanıyorum.” ifadesini kullandı (TRT Haber, 27.09.2024).

TUDPAM Haber Analizi

Çin Ankara Büyükelçiliğinin, Çin’in kuruluşunun 75. yılı dolayısıyla JW Marriott Otel’de düzenlediği resepsiyona katılan Mehmet Şimşek, Türkiye-Çin ilişkileri konusunda önemli açıklamalarda bulundu. Çin’in Türkiye’nin Asya’da birinci, dünyada üçüncü büyük ticaret ortağı olduğunu belirten Şimşek, iki ülke arasındaki üst seviye temasların son zamanlarda ivme kazandığını belirtti. Bunlara ek olarak Şimşek, iki ülkenin de tarihi İpek Yolu’nu canlandırmak için girişimlerde bulunduğunu belirterek Orta Koridor Projesi ile Kuşak ve Yol girişiminin uyumunun sağlanması hakkında çalışmalarda bulunulduğunun altını çizdi.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in Çin ve Türkiye arasındaki ilişkilerden bahsederken Orta Koridor ve Kuşak ve Yol projelerinin uyumundan bahsetmesi, Türk hükûmetinin bu konuya ciddi şekilde önem verdiğinin göstergesidir; zira Hazar denizinin ortasından geçen bir hat ile Çin’den gelen ürünleri Avrupa’ya Kuzey ve Güney koridorlarına göre daha kısa sürede ulaştırmak, bu hat üzerindeki her ülkenin hedefidir. Buna ek olarak belirtmekte fayda var ki bu hattın sık kullanımı sayesinde Türkiye, dünyanın büyük lojistik merkezlerinden birine dönüşecektir. Tüm bunlardan dolayı bu proje Türkiye ve Çin tarafları için büyük önem taşımaktadır; zira Orta Koridor Projesi, Çin’in oluşturduğu Kuşak ve Yol Projesinin çeşitli bileşenlerini kendi içinde barındırmaktadır. Özellikle altyapı konusunda Kuşak ve Yol Projesi kapsamında diğer ülkelere çeşitli yatırımlarda bulunan Çin için ana hedefi kara ve tren yolları vasıtasıyla lojistik faaliyetler yürütmek olan bir yapıyı beslemek, gelecekte onlara önemli artılarla geri dönecektir. Bu sebeple bu iki projenin birbiriyle bütünleşmesi ve uyumlaşması, gerçekleşmesi zor bir eylem olmayacaktır.

Buna ek olarak Mehmet Şimşek’in yapay zekâ, yeni teknolojiler, yeşil enerji, sürdürülebilir tarım ve finans gibi alanlarda da Çin ile iş birliğini önemsediğini belirtmesi, son zamanlarda Çinli firmalardan gelen elektrikli araba üretim fabrikası, lityum iyon batarya ve pil fabrikası gibi yatırımların yakın gelecekte son bulmayacağının ve bu yatırımların Türk hükûmetini de memnun ettiğinin göstergesidir. Tarafların açıklamaları okunduğunda ikili ilişkilerin gün geçtikçe ilerlediği ve yakın gelecekte de bu ivmenin artmaya devam edeceği yorumlanabilir.

Sonuç olarak; Bakan Şimşek’in Çin ve Türkiye ilişkileri hakkında yaptığı bu açıklamadan Kuşak ve Yol Projesi ile Orta Koridor Projesi’nin uyumunun sağlanması için iş birliğine Türkiye tarafının sıcak olduğunu, Çin ile teknoloji devrinin getirdiği yeni çalışmalarda iş birliğinin önemsendiğini ve ikili ilişkilerin önümüzdeki dönemde ivme kazanacağını yorumlamak mümkündür.

Kaynakça

TRT Haber. (2024,) Bakan Şimşek: Yakında Çin’i ziyaret edeceğim. https://www.trthaber.com/haber/ekonomi/bakan-simsek-yakinda-cini-ziyaret-edecegim-879734.html

Webinara
Kayıt Ol !

Son 2 Gün