Blog Yazılarımız

TUDPAM | Türk Dış Politikası Araştırma Merkezi > İnfografikler > İnfografik | Türkiye-Suriye Arasında 3+3 Formatında Toplantı

İnfografik | Türkiye-Suriye Arasında 3+3 Formatında Toplantı

Suriye’deki geçiş yönetiminin Dışişleri Bakanı Esad Hasan Şeybani, 15 Ocak’ta Türkiye’ye ilk resmi ziyaretini gerçekleştirdi. Bakan Şeybani, beraberindeki üst düzey heyetle birlikte Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile bir araya geldi. Görüşme sonrasında iki ülkenin dışişleri bakanı ve beraberlerindeki heyetler 3+3 formatında bir toplantı gerçekleştirdi. Bu ziyareti yakında takip eden TUDPAM Uzmanı Zeynep Gizem Özpınar, “Türkiye-Suriye Arasında 3+3 Formatında Toplantı” başlıklı infografik çalışmasını hazırladı. Beğenilerinize sunarız.

Hazırlayan: Zeynep Gizem Özpınar
Tasarlayan: Zeynep Gizem Özpınar

Türkiye-Suriye Arasında 3+3 Formatında Toplantı

Suriye’deki geçiş yönetiminin Dışişleri Bakanı Esad Hasan Şeybani, 15 Ocak’ta Türkiye’ye ilk resmi ziyaretini gerçekleştirdi. Bakan Şeybani, beraberindeki üst düzey heyetle birlikte Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile bir araya geldi. Görüşme sonrasında iki ülkenin dışişleri bakanı ve beraberlerindeki heyetler 3+3 formatında bir toplantı gerçekleştirdi.

Türkiye ile Suriye arasındaki 3+3 formatındaki toplantı, iki ülkenin kardeşlik temelleri üzerine yeni bir tarih yazdığına dair güçlü mesajlarla tamamlandı. Suriye’nin toprak bütünlüğü ve merkezi hükümete bağlı bir yapı vurgulanırken, yeni yönetimin Türkiye’ye yönelik tehditleri ortadan kaldırma kararlılığı dikkat çekti. Bakan Şeybani’nin Türkiye ve halkına verdikleri destek için teşekkür etmesi, bölgesel istikrar ve güvenlik için kurulan bu iş birliğinin samimiyetini ortaya koydu. İki ülke ilişkilerinin gelecekte farklı alanlarda ivme kazanacağı yönündeki açıklamalar ise olumlu bir dönemin habercisi olarak değerlendirildi. Toplantının ardından düzenlenen ortak basın toplantısında, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Halep Başkonsolosluğu’nun 20 Ocak’ta faaliyete başlayacağını duyurdu.

Basın Toplantısında Öne Çıkan Noktalar

– Beşşar Esed rejiminin devrilmesiyle Suriye’de yeni bir dönemin başladığı ve bu fırsatın hem Suriye’nin yeni yönetimi hem de uluslararası toplum tarafından doğru değerlendirilmesi gerektiği vurgulandı.

– Suriyelilerin öncülüğünde kapsayıcı bir siyasi sürecin tesisi ve tüm dini, etnik ve mezhepsel grupların bir araya gelmesinin zamanı geldiği ifade edilerek, Türkiye’nin Ulusal Diyalog Konferansı’na destek verdiği belirtildi.

– Suriye’nin kendi ayakları üzerinde durabilmesi için uluslararası toplumun desteğinin kritik önemde olduğu, ülkenin bir rekabet alanı yerine iş birliği alanı olarak görülmesi gerektiği ifade edildi.

– Türkiye’nin Şam Büyükelçiliği’nin 12 yıl aradan sonra yeniden açıldığı ve Halep başkonsolosluğunun 20 Ocak’ta faaliyete başlayacağı duyuruldu. Ayrıca, Türk Hava Yolları’nın Suriye’ye uçuşlara başlamasının planlandığı belirtildi.

– Esed rejiminin terör örgütlerine ev sahipliği yaptığı hatırlatılarak, yeni Suriye’de PKK/YPG ve DEAŞ gibi terör örgütlerine yer olmadığı, yeni yönetimin terörle mücadeledeki kararlılığına Türkiye’nin memnuniyet duyduğu ifade edildi.

– Türkiye’nin terörle mücadeledeki tecrübesini Suriye’nin yeni yönetimiyle paylaşmaya hazır olduğu, DEAŞ kampları ve cezaevlerinin yönetimi konularında destek sağlayabileceği belirtildi.

– Suriye’nin merkezi hükümete bağlı bir şekilde toprak bütünlüğünü korumasının, egemenliğini ve birliğini kazanması açısından kritik bir unsur olduğu vurgulandı.

– Bölgedeki istikrar ve güvenliği sağlamak için Türkiye ile Suriye arasında kurulan kardeşlik ilişkilerinin önemi dile getirildi.

Kaynak: Anadolu Ajansı

Webinara
Kayıt Ol !

Son 2 Gün