Blog Yazılarımız

TUDPAM | Türk Dış Politikası Araştırma Merkezi > Haber Analizleri > Haber Analiz | Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’ın Pekin Ziyareti

Haber Analiz | Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’ın Pekin Ziyareti

Zeynep Gizem Özpınar

TUDPAM Uzmanı

Haber

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Çin’in başkenti Pekin’de, Çin Dışişleri Bakanı Vang Yi ile görüşmesinin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında konuştu. Dışişleri Bakanı Fidan, “Türkiye ile Çin arasında sürdürülecek iyi ilişkiler, bölgesel ve küresel barışın, refah ve istikrarın sağlanmasına da katkı sağlayacaktır.” dedi. Uluslararası ilişkilerin pek çok alanında Türkiye ile Çin’in örtüşen görüşe sahip olduğunu belirten Fidan, her iki ülkenin de uluslararası sistemde daha adil bir anlayışın hâkim olmasını savunduğunu kaydetti. (Anadolu Ajansı, 05.06.2024)

TUDPAM Haber Analizi

3-5 Haziran 2024 tarihlerinde Çin’e giden  Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Pekin’de Çin Dışişleri Bakanı Vang Yi ile yaptığı görüşmelerde iki ülke arasındaki iş birliğinin güçlendirilmesi ve hegemonya ile güç siyasetine karşı ortak duruş sergilenmesi gerektiğini vurguladı. Fidan, Çin ve Türkiye’nin uluslararası sistemde daha adil bir anlayış savunduğunu, bu ilişkilerin bölgesel ve küresel barış ile refah ve istikrara katkı sağlayacağını belirtti. Asya Pasifik’teki jeopolitik gelişmelerin çok taraflılık ve yapıcı diyalog gerektirdiğine dikkat çekti. Çin’in Filistin konusundaki duyarlılığını memnuniyetle karşıladıklarını ve iki devletli çözümü desteklediklerini söyleyen Fidan, Kaşgar ve Urumçi’nin Türk İslam şehirleri olarak Çin’in kültürel zenginliğine katkıda bulunduğunu ve Çin ile Türk-İslam dünyası arasında köprü görevi gördüğünü vurguladı.

Ekonomik iş birliği konusunda ikili ticaret hacminin 2023’te 48 milyar dolara ulaştığını ancak bu ticaretin büyük oranda Çin lehine olduğunu belirten Fidan, ticaret dengesizliğini gidermek için somut adımlar attıklarını ifade etti. Enerji, turizm ve AR-GE alanlarında iş birliği imkanlarının artırılması gerektiğini belirtti. Ayrıca Kuşak ve Yol Girişimi ile Hazar Geçişli Doğu-Batı Orta Koridor’un entegrasyonunun önemine dikkat çekti. Bu projelerin bölgesel kalkınmaya katkı sağlayacağını vurguladı. Filistin konusunda ise İsrail’in saldırılarına karşı Çin ile iş birliğine devam edeceklerini belirtti. Türkiye’nin Ukrayna’nın toprak bütünlüğünü desteklediğini ve barışın diyalog yoluyla sağlanabileceğini ifade etti.

Türkiye’nin Çin’in toprak bütünlüğüne ve siyasal egemenliğine tam destek verdiğini belirten Fidan, Çin’in ekonomik rekabet edebilirliğinin desteklenmesi gerektiğini söyledi. Çin’in Suudi Arabistan ve İran arasındaki arabuluculuk çalışmalarını memnuniyetle karşıladıklarını ifade eden Fidan, bu çabaların bölgesel istikrarın sağlanmasına önemli katkılar sunduğunu belirtti.

Fidan’ın açıklamaları, Türkiye’nin çok yönlü dış politika stratejisini ve küresel ölçekte iş birliği arayışlarını gözler önüne sererken mevzubahis gelişmeler, Türkiye’nin uluslararası platformlardaki rolünü ve etkisini artırma potansiyeline sahip önemli adımlar olarak değerlendirilebilir. Türkiye’nin Çin ile geliştirdiği bu stratejik iş birliği, bölgesel ve küresel barış, istikrar ve refaha katkı sağlama amacı güden kapsamlı bir yaklaşımdır. Bu tür adımlar, Türkiye’nin sadece bölgesel bir aktör olmaktan çıkıp, küresel arenada daha etkili ve belirleyici bir konuma gelmesini sağlayabilir.

Webinara
Kayıt Ol !

Son 2 Gün