Ahmet Çağrı Soylu
TUDPAM Araştırmacısı
Haber
Bakan Alparslan Bayraktar’ın ziyaretinde Türkiye ile Çin arasında, “Enerji Dönüşümü Alanında İş Birliğine İlişkin Mutabakat Zaptı” imzalandı (Anadolu Ajansı, 21.05.2023).
TUDPAM Haber Analizi
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar’ın 21 Mayıs’ta yaptığı Çin ziyareti sonrası ikili ilişkilere yönelik birçok önemli açıklamalarda bulunuldu. Taraflar özellikle nükleer enerji ve yenilenebilir enerji alanlarında yeni iş birliklerine açık olduklarını birbirlerine iletirken Bayraktar, Çin Ulusal Enerji İdaresi Başkanı Cang ve Çin Devlet Enerji Yatırım Şirketi (SPIC) ve ona bağlı Çin Devlet Nükleer Enerji Teknolojisi şirketi yetkilileriyle görüştü.
Türkiye’nin özellikle yenilebilir enerji ve nükleer enerji alanlarında Çin ile ortak projelere girişmek istemesi Türkiye Cumhuriyeti’nin hem politik hem de ekonomik tercihleri hakkında birçok noktayı açıklıyor. Son yıllarda sadece batı dünyasını merkezine almamaya çalışan, dolayısıyla Amerika Birleşik Devletleri merkezli bir politik anlayıştan kendini ayırmak için çaba sarf eden bir Türkiye görülüyor. Bu durum ülkeler arası büyük altyapı projelerinden, ürün ithalatı ve ihracatına kadar birçok ticari ve ekonomik anlaşmaları da etkiliyor. Bu yüzden dünya genelinde önemli üretim kapasitesine sahip olan, ayrıca büyük altyapı projeleri için yeterli bilgi ve uzmanı elinde tutan, buna ek olarak dışarıya yapılan yatırımlara çok önem veren bir ülke olarak Çin hem Türkiye’nin hem de kendilerinin aradığı ticaret fırsatlarını karşılıklı çıkar doğrultusunda değerlendirmek istiyor. Türkiye tarafı da şartlar sağlandığı takdirde bu konuda iş birliği ve ortaklığa her daim açık olduğunu gösteriyor.
Daha önce yapılan ortaklıklarla ikili ilişkilerin yatırım eksenli gelişeceğine dair yeşil ışık zaten yakılmış olsa da özellikle imzalanan bu mutabakatla enerji alanında ciddi projelerin birlikte yapılabileceğine dair önemli mesajlar dünya kamuoyuna veriliyor. Bu projelere örnek olarak Bakan Bayraktar’ın kendisinin açıkladığı Trakya’ya yapılması planlanan nükleer santral var. Aynı zamanda Bayraktar’ın belirttiği üzere nükleer modüller konusunda da Çinli firmalar ile görüşmeler devam ediyor.
Özetle bu analizde, Türkiye Cumhuriyeti Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar’ın 21 Mayıs’ta gerçekleştirdiği Çin ziyaretinde gerçekleşen gelişmeler ve bunların gelecekte ne tarz dönütlere sebep olabileceği değerlendirilmiştir. İmzalanan mutabakat ve yapılan açıklamalara göre yakın gelecekte Türkiye ve Çin ortaklığında birçok büyük ve küçük proje hayata geçirilecektir. Bu durum Türkiye’nin kendi çıkarları doğrultusunda taraf fark etmeksizin dünya siyasetindeki her aktörle beraber çalışmaya istekli olabileceğinin kanıtıdır. Aynı zamanda bu beraber çalışma isteği Türkiye’nin son yıllardaki dış politikasındaki denge siyasetini de açıklamaktadır. Bu sebeple Çin ile yapılacak bu projeler sadece enerji alanı ile kalmayıp aynı zamanda taraf ülkelerin dış politika ve siyaset stratejileri hakkında da önemli bilgiler vermektedir.