Türkiye, özellikle son dönemde savunma sanayii yatırımları açısından önemli gelişmeler göstermekte ve bu gelişmeler devam etmektedir. Sahada kendini kanıtlayan Türk Savunma Sanayii, her bölgeden talep almakla birlikte, özellikle Türkiye’nin dış politikada büyük önem verdiği Balkan ülkelerine de büyük savunma sanayii yatırımları yapmaktadır.
Balkanlar, stratejik açıdan oldukça önemli bir bölgedir. Bu bölge, Türkiye açısından tarihsel bağları oluşturan ve Türk ve Müslüman nüfusunun yoğun olduğu bir alandır. Bu nedenle, Türkiye Balkanlar’da varlığını güçlü bir şekilde hissettirmektedir. Balkanların jeopolitik konumu ise Türkiye için Avrupa’ya açılan bir kapıdır. Bu sebeple, Balkanların huzur ve istikrar içinde olması hem Avrupa hem de Türkiye açısından büyük önem taşımaktadır. Türk Dış Politikası da bu nedenle Balkanlara ayrı bir önem vermektedir.
Son dönemde Türkiye’nin savunma sanayii alanındaki artan performansı, Balkan coğrafyasındaki birçok ülkenin faydalanmasına ve güven içinde yaşamalarına olanak sağlamıştır. Bu bağlamda, Türkiye Balkanlar’da hem üretim hem de ihracat kapasitesiyle savunma sanayii alanında önemli bir yer edinmiştir.
Balkanlar’ın önemli ülkelerinden biri olan Kosova, Türk Savunma Sanayii ürünlerine büyük ilgi göstermektedir. Güvenlik perspektifinden iki ülke arasındaki ilişkiler önemli gelişmeler kaydetmiştir ve bu durumun devam etmesi beklenmektedir. Kosova’nın varlığı ve toprak bütünlüğü Türkiye için büyük önem taşırken, Türkiye’nin Kosova’ya verdiği destek, Kosova Cumhuriyeti açısından da büyük bir anlam taşımaktadır.
Türkiye-Kosova İlişkilerinde Savunma Sanayii
Türkiye ve Kosova ilişkilerinde savunma sanayii ve güvenlik anlaşmaları önemli bir yer tutmaktadır. Özellikle Türkiye, Kosova’ya büyük yatırımlar sunmaktadır. 2024 yılının ilk ayında imzalanan “Askeri Çerçeve Anlaşması”, iki ülke arasında güvenlik alanında önemli bir iş birliğini hızlandırmıştır. MKE tarafından Kosova ordusuna verilen HAR66 hafif tanksavar silahları ve bu silahların eğitimi noktasında Türk ordusu, Kosova’da eğitimlerine devam etmiştir. Kosova’nın silah alımlarında en çok başvurduğu ülkelerden biri Türkiye olmuştur. Kosova ordusu, MKE tarafından geliştirilen PMT-76 Platform Makinalı Tüfek, ROKETSAN tarafından geliştirilen OMTAS tanksavar sistemi, Bayraktar TB2 SİHA, BMC VURAN ve OTOKAR COBRA zırhlı araçları gibi Türk savunma sanayii ürünlerini kullanmakta ve kullanmaya devam etmektedir. Bu doğrultuda, iki ülke arasında önemli bir ortaklık söz konusudur.
Ayrıca, Türkiye ve Kosova arasında varılan anlaşma neticesinde, MKE, Kosova’da NATO standartlarında mühimmat üretimi yapacak modern bir fabrika kuracaktır. Bu ikili ilişkiler, güvenlik boyutunda önemli bir yere sahiptir ve Kosova’nın daha istikrarlı ve güvenli bir hale gelmesi için önemli bir destekleme politikası olarak görülmelidir. Kosova Başbakanı Albin Kurti, Kosova Cumhuriyeti’nin, Kosova’nın ana ortaklarından biri olmaya devam eden Türkiye’den askeri teçhizat alımına devam edeceğini belirterek, bu durumu Türk Savunma Sanayii’nin önemli bir başarısı olarak kayda geçirmiştir.
Türkiye, Balkan coğrafyasında en büyük güce ve role sahip bir ülke olmayı sürdürmektedir. Bu noktada, özellikle istikrar ve güvenlik açısından Türkiye bölgeye büyük katkılar sağlamaktadır. Savunma sanayii yatırımları, bölge ülkelerinin ve özellikle Kosova’nın güvenliği açısından büyük avantajlar sağlamaktadır. Türk Savunma Sanayii, dış politik gelişmelerde önemli bir rol oynamaya devam edecektir.
Fotoğraf: Anadolu Ajansı