Blog Yazılarımız

TUDPAM | Türk Dış Politikası Araştırma Merkezi > Haber Analizleri > Finlandiya’nın NATO Üyeliğine Türkiye’den Yeşil Işık

Finlandiya’nın NATO Üyeliğine Türkiye’den Yeşil Işık

Mustafa Metin KAŞLILAR

TUDPAM Başkan Yardımcısı

24 Şubat 2022 tarihinde Rusya’nın Ukrayna’yı “Özel Askeri Operasyon” adı altında işgale başlamasıyla Rusya’nın komşu ülkelerinde bir tedirginlik oluşmuştur. Bu tedirginlik silahlanmayı arttırmış ve Putin’in nükleer silah gücü, Rusya’nın komşu ülkelerinin tehdit algılamasını yüksek seviyede arttırmıştır. NATO özellikle savaşın başından itibaren Rusya tehlikesi üzerinde sıkı bir şekilde durmuştur.

Rusya tehlikesini yakından hisseden ülkelerin başında Finlandiya ve İsveç gelmektedir. NATO özellikle bu iki ülkenin ittifaka dahil edilmesini önemli bulmaktadır. Fakat bu konuda Türkiye çekimser kalmıştır. 18 Mayıs 2022 tarihinde Finlandiya ve İsveç NATO’ya başvurularını yapmıştır. 28-30 Haziran 2022 tarihlerinde ise Madrid Zirvesi düzenlenmiştir. Türkiye-İsveç ve Finlandiya ortak bir memorandum imzalamıştır.

Bu memorandum Türkiye’nin güvenliği için önem arz etmektedir. Çünkü Türkiye, İsveç ve Finlandiya’nın müttefiklik ruhuna uyarak terörü ülkelerinde finanse etmesini istememektedir.

Günümüze kadar geçen sürede ise Türkiye, özellikle İsveç’in NATO üyeliği konusunda her daim çekimser kalmıştır. İsveç’te yaşanan Türkiye propagandaları ve Kuran-Kerim’in yakılma hadisesi Türkiye’yi İsveç’e karşı daha çok soğutmuştur.

Fakat Türkiye Finlandiya’nın terör konusunda kendisine verilen zamanı daha etkili kullandığını görmüştür. Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da bu durum üzerinden olumlu olarak Finlandiya’ya mesajlar göndermiştir.

17 Mart 2023 Cuma günü Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinistö bir görüşme geçekleştirmiş ve ortak bir basın açıklaması yapmışlardır. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Finlandiya’nın, ülkemizin güvenlik kaygılarını gidermek yolunda gösterdiği hassasiyet ve kaydedilen mesafeye binaen” ifadelerini kullanarak Finlandiya’nın NATO’ya katılımını onayladıklarını açıklamıştır. Cumhurbaşkanı Erdoğan ifadelerinde Finlandiya Cumhurbaşkanı Niinistö ve heyetini Ankara’da misafir etmekten duyduğu memnuniyeti dile getirerek, Türkiye ve Finlandiya’nın tarihi olarak iyi ilişkiler içerisinde bulunan iki dost ülke olduğunu belirtmiştir. 1924 yılında imzalanan dostluk anlaşmasıyla tesis edilen diplomatik ilişkilerin aradan geçen bir asra yakın süre zarfında daha da güçlendiğini vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Finlandiya’nın, deprem felaketi karşısında uzattığı yardım eli dostluğumuzu pekiştirmiştir. Bu vesileyle Finlandiya hükümeti ile halkının gösterdiği dayanışma ve gönderdiği yardımlar için bir kez daha teşekkür ediyorum.” şeklinde konuşmuştur.

Görüşmelerde ikili münasebetlerin yanı sıra Türkiye-Avrupa Birliği (AB) ilişkileri dahil güncel, bölgesel ve küresel meseleleri de ele aldıklarını bildiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Finlandiya’nın, Türkiye’nin AB üyeliğine desteğini güçlü şekilde devam ettirmesini önemsiyoruz.” demiştir.

Sonuç

Türkiye Finlandiya ve İsveç’in NATO’ya başvurmasından itibaren bu sürecin içinde Finlandiya ve İsveç’in terör bağlantılarını ve finanse durumları dikkatle incelemiştir. Türkiye’nin istekleri üzerinden şekillenen bu süreç Finlandiya tarafından kabul görmüş ve Finlandiya 31.inci NATO üyesi olmuştur diyebiliriz. Finlandiya’nın NATO’ya kabul edilmesiyle birlikte Rusya’nın en yakın komşusu da NATO üyesi konumuna erişmiştir. Rusya’nın bu duruma tepkisini zaman gösterecektir. NATO genişlemeye devam ederek Rusya’ya karşı hâlâ güçlü bir askeri ittifak olarak göze çarpıyor ve güçlenmeye de devam ediyor denilebilmektedir. İsveç’in NATO üyeliği ise bir süre daha askıda duracak gibi gözükmektedir.  İsveç Türkiye’nin belli başlı isteklerini henüz yerine getirememiştir. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise Finlandiya Cumhurbaşkanı Niinistö ile yaptığı ortak basın açıklamasında İsveç’i eleştirmiştir.

Webinara
Kayıt Ol !

Son 2 Gün