Türk Dış Politikası Araştırma Merkezi-TUDPAM
Yazım Kılavuzu
- Yazının genel argümanı veya ana fikir ilk paragrafta okuyucuya kısaca verilmeli (bir-iki cümleyle). Okuyucu yazının ortalarında yazının argümanıyla ilk defa karşılaşmamalı. Daha başlarken ne okuyacağını bilerek okuyacak böylelikle. Yazının orta kısımlarında argüman/ana fikir istenildiği gibi detaylandırılır.
- Genellikle güncel olay ve haberlere yönelik yazı yazıldığından o olayın denk düştüğü ve okuyucuyu aydınlatacak akademik kavram kullanmak yararlı olur (örn. uluslararası sistem, güvenlik ikilemi, kültürel iktidar vb.).
- Yazıyı çok fazla boğmayacak şekilde ve gerektiği yerde doğrudan doğruya literatüre referans vermenizi de teşvik ediyoruz (örn. “James Fearon, Rationalist Explanations for War makalesinde …”).
- Analiz yazarken mümkün olduğunca kaynak belirtilmeli.
- Herhangi bir güncel olayın tarihsel arka planı uzatılmamalı. En fazla birkaç cümleyle anlatılmalı.
- “Yapılmıştır, edilmiştir” “yapılmaktadır, etmiştir, edilmektedir” gibi kullanımlar daha az tercih edilmeli. Bunun yerine “yaptı, yapıldı” “yapıyor, yapılıyor, etti, ediliyor” gibi kullanımlara yer verilmeli. Olabildiğince az “-dir, -dır, -tir, -tır” çatısı kullanılmalı.
- Yazının içinde alt başlıklar kullanılmalı. Okuyucu zihni yazıyı böylelikle parçalara ayıracaktır. Bu da okunurluğu kolaylaştırır.
- Yazılar 12 punto, 1.5 satır aralığı ve Times New Roman olacak şekilde Word formatında gönderilmeli ve yazı içerisinde yazarın isim, soyisim ve kurum ile bölüm bilgisi yer almalıdır.